Kontraktet klart efter 0-0 mot Sundsvall

2013-11-02 20:35
BB131102NJ013

Tack vare poängen från eftermiddagens mållösa match mot Sundsvall slipper BoIS kvala sig kvar i Superettan. Bättre målskillnad än Varberg puttar BoIS ovanför strecket. — Det är många känslor som kommer fram nu, men jag är otroligt lycklig över att ha den spelartrupp jag har. Fantastiskt vilket jobb killarna gör, säger Jörgen Pettersson efter matchen.

Förutsättningarna inför matchen var något knepiga, då många lag hade mycket att spela för. BoIS, på rätt sida kvalstrecket, var en poäng före Värnamo och två poäng före Varberg, två lag som låg under kvalstrecket. Sundsvall hade å sin sida chans att nå en av de två direktplatserna till Allsvenskan, men då gällde det att man vann samtidigt som något av de två lagen ovanför förlorade eller tappade poäng.

Inledningsvis hade Sundsvall bollövertaget. Det dröjde drygt tio minuter innan BoIS kämpade sig in i matchen, där det inte var mycket till målchanser och många bollar fastnade på mittplan. Efter en halvtimme öppnade matchen sig och lagen kunde skapa varsin farlig målchans, där Simon Helg först sköt över från nära håll, innan Fredrik Olsson med bröstet försökte skarva in bollen i mål. Sundsvall hade sedan ytterligare några farlighete,r innan domaren blåste för halvtid.

I inledningen av andra halvlek sprang Surprise fram längs vänsterkanten och var ytterst nära att få in ett ledningsmål för BoIS. Annars var det Sundsvall som allt mer började ta tag i matchen. I den 55:e minuten kom beskedet att både Örebro och Falkenberg ledde, vilket i det läget innebar att inte ens en seger för Sundsvall skulle räcka. För BoIS del räckte det med en poäng, så länge som Värnamo inte tog tre.

Sundsvall öste på men ett vilt kämpande BoIS stod pall. Niklas Uddenäs svarade för några svettiga räddningar, inte minst en dubbelräddning i den 82:a minuten.

— Första skottet räddade jag nog med foten. Sedan försökte jag komma upp så snabbt som möjligt och nästa räddning var en ren reflex, där jag får upp handen, säger Uddenäs efteråt.

Bortalaget hade inte mindre än nio hörnor i den andra halvleken, man tryckte tillbaka BoIS och skapade lägen, men varenda BoIS-spelare på plan gav allt – och det räckte till ett förnyat Superettan-kontrakt.

När domaren blåste av blev Landskrona IP knäpptyst. Spelarna inväntade slutresultatet från Värnamo-Örgryte, där resultattavlan länge visat 0-0. Speakern bröt den knappt tio sekunder långa tystnaden med att bekräfta att även den matchen slutat mållös – vilket innebar att BoIS slipper kvala sig kvar.

— Jag var helt tom i kroppen där. Alla blev helt lamslagna på hela IP. En total tystnad. Jag visste inte riktigt vad som hände, jag bara stod där och tittade som ett fån. Jag tittade sedan ut mot bänken och såg att de hoppade upp i luften och bara skrek och sprang ut mot planen. Då släppte allt i kroppen och man började skaka och jag bara sprang fram och hoppade och skrek. Den känslan har jag nog aldrig upplevt tidigare. Helt fantastiskt, beskriver Uddenäs nästan poetiskt det 15 sekunder långa ögonblick efter slutsignalen.

Just Uddenäs var en av alla BoIS-hjältar. Jörgen passade på att hylla målvakten som fick hoppa in och stå säsongens två sista matcher.

— En spelare som jag vill lyfta fram är Niklas Uddenäs, som egentligen är den som räddar kvar oss i Superettan. Han gjorde några helt fantastiska räddningar i dag, säger Pettersson.

Det var tydligt att samtliga spelare på plan presterade sitt allra yttersta – i den viktigaste matchen på många år.

— Efter det tuffa som varit de senaste veckorna visade vi att vi är en stark trupp som kunde knyta ihop säcken när det väl gällde. Nu känns det bara otroligt skönt att Landskrona kommer att spela i Superettan även nästa år, säger Uddenäs.

— Det är bara att gratulera Landskrona till kontraktet. Jag tyckte vi skapade tillräckligt många chanser för att vinna, sa Roger Franzèn efteråt.

— Sundsvall var nog det bättre laget i dag, men vi sliter och har äntligen lite ”stolpe in” med oss. Vi har haft några otroligt tunga veckor bakom oss, där det hänt lite olika saker. Men spelarna har ställt upp och stått upp riktigt bra. Det är många känslor som kommer fram nu, men det är fantastiska känslor. Jag är otroligt lycklig att ha en sådan spelartrupp. Det är ett fantastiskt jobb killarna gör, säger Jörgen Pettersson.

Seriespelet 2013 är alltså över. Det är en säsong med många ansikten som är över. Kontraktet klart, och något som också är klart är att spelare, ledare och supportrar stod upp under några jobbiga veckor.

Text: David Jönsson, Foto: Bildbyrån

BoIS – GIF Sundsvall 0-0

Niklas Uddenäs

Fredrik Svanbäck – Philip Andersson – Linus Malmqvist – Martin Rudolfsson

Patrik Åström (66 Mathias Andersson) – Andreas Dahl – Erik Andersson (71 Tobias Malm) – Surprise

Fredrik Karlsson – Fredrik Olsson (80 Alex Nilsson)